Voeding

Alles wat erin gaat moet er ook weer uit, maar wat je eet en drinkt verlaat je lichaam niet alleen op het toilet. Je lichaam laat ook een heleboel vocht los via je adem en via je huid. Omdat het gelijk verdampt, en we er dus niet nat van worden zijn we ons dit vaak niet bewust.

De stoffen in je voeding worden opgenomen in je bloed en worden zo door je hele lichaam getransporteerd. Net zoals je adem een bepaald geurtje kan hebben als je de dag ervoor bijvoorbeeld knoflook hebt gegeten (zelfs nadat je je tanden heel goed hebt gepoetst) kan er ook een speciaal geurtje aan je zweet zitten. Je eetpatroon kan dus invloed hebben op de geur van je zweet.

Cultuurverschillen

Bij elke cultuur hoort vaak wel een keuken die de voorkeur geeft aan specifieke ingrediënten en kookstijlen. Een “voorkeur” voor specifieke ingrediënten kan er voor zorgen dat je adem, je lichaamsgeur en dus ook je zweet een specifieke geur krijgt. Omdat je je eigen lichaamsgeur als “normaal” beschouwt kan het zijn dat je iemand uit een andere cultuur vreemd vindt ruiken. Waarschijnlijk is dat andersom dan ook het geval.

Ingrediënten die veel invloed hebben

Je lichaam zet alles wat het binnen krijgt om in andere stoffen (metaboliseren) die je lichaam deels al snel weer verlaten via je urine, adem en zweet. De samenstelling van deze uitscheiding heeft daarom ook invloed op de geur van je zweet.

Knoflook, ui en hun familieleden hebben een duidelijk merkbare invloed op onze zweetlucht. In deze producten zit veel zwavel. Zwavellucht herkennen we als de geur van rotte eieren. Ook bloemkool, kool, boerenkool, broccoli en spruiten bevatten veel zwavelverbindingen en ook in Asperges zitten ze. Zweetlucht kan door deze zwavelverbindingen een wat penetrantere geur krijgen. Cafeïne-houdende dranken kunnen dit effect versterken; Het laat je hartslag verhogen waardoor je meer kunt gaan zweten.

Alcohol wordt in je lichaam omgezet in azijnzuur en het verwijdt je bloedvaten. Deze stof, die je lichaam via je urine, je adem maar ook via je huid verlaat heeft een duidelijk herkenbare geur.

We eten en drinken soms ook in een korte periode een te grote hoeveelheid suikerhoudende producten. Bij een teveel wordt je hele lichaam ingezet om deze suikers snel weer uit je lichaam te krijgen, dit kan resulteren in meer zweet uitscheiding. Vooral mensen met diabetes en hypoglykemie kunnen hier sterk op reageren.

Kruiden kunnen je lichaamsgeur bij overmatig gebruik ook sterk beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld veel curry eet dan kan dit al snel resulteren in een niet te negeren lichaamsgeur voor je omgeving.

Zweten door pittig voedsel

Van het overmatig eten van pittige ingrediënten zoals rode pepers kunnen je acuut gaan zweten. In deze pepers zit capsaïcine. Deze stof kan een reactie in je lichaam veroorzaken waardoor je lichaam reageert alsof het heel warm is en daardoor ga je zweten. Dit is hetzelfde zweet als dat bij het sporten vrij komt, zweet om ons lichaam te verkoelen. Dit type zweet wordt niet snel omgezet in de typische penetrante zweetlucht die we van onze oksels kennen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: apr 22, 2018 @ 00:55

SaveSave