Kleding

Sommige kleding gaat eerder naar zweetlucht ruiken dan andere kleding. Hoe kan dat? Het is een bekend fenomeen dat donkere kleuren sneller stinken dan lichtere kleren. Veel mensen die dit probleem ondervinden denken dat dit komt door de verschillende stoffen die zijn gebruikt tijdens de productie van het textiel.

De kleurstoffen waarmee je kleding wordt gekleurd zijn een resultaat van een chemische proces waarbij verschillende natuurlijke en synthetische grondstoffen worden gebruikt. Sommige van deze grondstoffen, met name die gebruikt worden bij het verwerken van zwarte pigmenten, hebben invloed op de kolonisatie van bacteriën die onder andere zweet omzetten in zweetlucht. Hierdoor kunnen ook de werkzame stoffen in een wasmiddel een verminderde invloedhebben op de reiniging waardoor de was muf gaat ruiken of gewoon naar zweet blijft ruiken.

Waar de muffe geur exact vandaan komt zal moeilijk te achterhalen zijn. Hier 6 mogelijke oplossingen om van je stinkende was af te komen:

  1. Een wasje draaien met natuurazijn. Veel mensen laten weten een positief resultaat te hebben bij het éénmaal wassen van de kleding met een flinke scheut keuken-azijn.
  2. Geen vloeibaar wasmiddel maar waspoeder gebruiken voor de donkere was.
  3. Speciaal wasmiddel voor sportkleding gebruiken. Dit wasmiddel heeft andere chemische eigenschappen die afdoende kunnen zijn.
  4. Het gebruiken van een andere deodorant wil ook wel eens helpen.
  5. Eén keer op kookwas wassen. Dit kan natuurlijk niet met álle kledingstukken zonder ze te beschadigen.
  6. Koop kleding waarbij een ander soort kleurstoffen worden gebruikt. Als je dit nog niet hebt geprobeerd, dan kunt bijvoorbeeld eens kleding kopen gemaakt van organische grondstoffen.

Was stinkende kleding in een apart wasje om te voorkomen dat de geur zich alsnog verspreid.

Textielsoorten (katoen, nylon, etc..)

Kleding kan worden gemaakt van verschillende materialen, of een combinatie daarvan, met allemaal hun eigen eigenschappen; Flexibiliteit, isolatie, sterkte, elasticiteit, duurzaamheid, resistentie, etc… Elke soort textiel heeft dicht tegen het huidoppervlak ook een ander effect op de huid en zijn functies, bijvoorbeeld het doorlaten van vocht (zweet).

De meeste mensen hebben de beste ervaring, dus het minste last van zweetlucht, bij een textiel die zo veel mogelijk uit natuurlijke (niet syntetische) grondstoffen is opgebouwd zoals katoen en leer.

Voorbeelden van synthetische vezels zijn nylon en veel elastische vezels. Deze stoffen zijn duurzaam maar de draad waarvan de textiel wordt geweven is op zichzelf niet ventilerend. In sportkleding en schoenen die goed moeten ventileren worden deze textielsoorten ook alleen geperforeerd of in gaas-vorm ingezet.

De lucht-doorlaatbaarheid en de het absorptievermogen van het textiel bepaalt of er zweet in het textiel blijft hangen. De grondstoffen van dit textiel hebben de meeste invloed op wat voor reacties er kunnen ontstaan en wat voor invloed dit kan hebben op de geur.

De wasmachine als boosdoener…

Het kan voorkomen dat er zich bacteriën en/of schimmels in de wasmachine hebben opgehoopt. Dit komt regelmatig voor bij wasmachines die niet dagelijks worden gebruikt. Dit ongewenste leven vermengt zich in het gedraaide wasje en wordt op deze manier gevoed en verspreid. 

Om een ophoping van deze ongewenste invloeden te voorkomen kun je eens in de zoveel tijd de wasmachine (leeg) een kookwas-programma laten draaien met een vaatwastablet.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: apr 22, 2018 @ 00:52

SaveSave

SaveSave

SaveSave