Hotspots

Zweten kun je op bijna alle plekken van je lichaam. Je lichaam scheidt afhankelijk van verschillende factoren voortduren een bepaalde hoeveelheid vocht uit via je zweetklieren. Deze hoeveelheid is zo minimaal en verdeeld over je lichaam dat je het niet als “nat” ervaart. Op specifieke plekken valt het om verschillende redenen wat meer op.

Oksels

De oksel is een plek op het lichaam dat relatief slecht ventileert. Op deze plek zitten andere zweetklieren dan op de rest van het lichtaam. bovendien zit de huid van je bovenarm het merendeel van de tijd tegen de huid van je romp geduwd wat de afvoer van vocht bemoeilijkt. Ook okselharen kunnen een broeierig effect hebben en vormen een extra oppervlak voor bacteriën die zweetlucht produceren.

Veel mensen overwegen om het okselhaar te verwijderen. Dit kan het broeierige effect verminderen en het verkleint het oppervlak waardoor er fysiek minder ruimte is voor de processen die zweetlucht veroorzaken. Er bestaat géén aantoonbaar bewijs dat okselhaar een ongezond effect heeft op je gezondheid. Geslacht, leeftijd en cultuur zijn de grootste factoren die bepalen of je het weg haalt of laat staan.

Een onaangename zweetlucht van onder de oksels kan verschillende redenen hebben en daar zij ook verschillende oplossingen voor.

Voeten

Net zoals je oksels kunnen je voeten naar zweetlucht ruiken. We spreken dan niet zo snel over “zweetlucht” maar over een zweetvoeten-geur die net zo hinderend kan zijn. Deze specifieke zweetvoeten-geur wordt veroorzaakt door bacteriën en/of schimmels.

Het regelmatig wassen van je voeten, waardoor onder andere de huidschilfers worden weggespoeld, is van grote invloed op de geurtjes die van je voeten af komen. Ook is het belangrijk dat je schone ventilerende sokken draagt van een type textiel waarin bacteriën en huidschilfers zich niet makkelijk kunnen ophopen. Schoenen met een bovenkant van leer of kunststof-gaas ventileren doorgaans beter als alternatieven. Het is erg belangrijk dat de (inleg)-zool goede ventilerende eigenschappen heeft. Aangezien de meeste schoenzolen helemaal dicht zijn aan de onderkant en/of niet voorzien zijn van een goede ventilatie naar de zijkant van de schoen wordt er aangeraden de inlegzool na gebruik uit de schoen te nemen zodat deze sneller kan opdrogen. Een volgende keer wanneer je de schoen draagt fuictioneert deze zool weer als een buffer die vocht kan opnemen.

Schaamstreek

Net zoals de oksel is de schaamstreek van nature een behaard gedeelte van het menselijk lichaam waar de huid tegen elkaar zit en dus ventilatie bemoeilijkt wordt. Op deze plek zitten niet veel meer zweetklieren dan op andere plekken van ons lichaam maar het is wel een plek waar makkelijk talg en urine-resten kunnen ophopen. Deze samenstelling van stoffen voed bepaalde bacteriën die een specifiek geurtje produceren dat lijkt op zweetlucht. Om dezelfde redenen als bij de oksels kunnen mensen ervoor kiezen de hoeveelheid schaamhaar te reduceren. Regelmatig met water wassen heeft bij gezonde mensen echter het grootste effect op het reduceren van ongewenste geurtjes.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: apr 22, 2018 @ 00:47

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave