Zweten

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Een van de belangrijkste functies is vochtregulatie. Onze huid vormt de scheidingslijn tussen ons lichaam, dat voor meer dan 90% uit vocht bestaat, en onze omgeving. Door deze huid kan ons lichaam stoffen opnemen en afstoten.

Zweetkliertjes in onze huid zijn voortdurend bezig om vocht uit te scheiden dat ons lichaam moet verlaten. ‘s Nachts produceert een gemiddeld mens 3 liter aan zweet. Toch worden we niet elke ochtend kletsnat wakker. Dit komt omdat het bed waarin wij slapen is gemaakt om goed te ventileren. Met andere woorden, het zweet dat wordt uitgescheiden verdampt en vermengt zich met de omgevingslucht.

Lichaamstemperatuur

Wanneer we het erg warm hebben, dan scheiden zweetkliertjes in onze huid een overmaat aan vocht uit dat ons lichaam in staat stelt om sneller af te koelen. Een briesje wind over een nat lichaam koelt het lichaam sneller af dan een droge huid. In tegenstelling tot een natte bezwete huid die makkelijke warmte (energie) uitwisselt met de omgevingslucht heeft een droge huid juist een isolerende werking.

Wat het chemisch is.

Zweet komt uit twee soorten klieren. De exocriene zweetklieren vinden we over ons hele lichaam en scheiden alleen vrijwel reukloos vocht uit ten behoeve van de controle van onze lichaamstemperatuur. Het ruikt slechts heel lichtjes naar twee ontsmettende stoffen orthocresol en paracresol.

De apocriene zweetklieren zijn verantwoordelijk voor de bekende zweetlucht omdat deze onder andere een kleine hoeveelheden sterk ruikend feromoon uitscheiden. Ze bevinden zich onder de oksel, rond de anus en rond de tepels. Op de huid word dit zweet samen met vetzuren uit talg en huidschilfers door bacteriën omgezet in boterzuur en bijstoffen die de karakteristieke zweetlucht hebben.

Zweetlucht kan anders en sterker gaan ruiken afhankelijk van eetgewoonten en aanraking met bepaalde stoffen in de omgeving zoals chemicaliën die zijn gebruikt bij de productie van je kleding. Naast je levensstijl kunnen er talloze medische oorzaken zijn die invloed hebben op het geurtje onder je oksels en andere broeierige plekken op je lichaam.

Elke plekje zijn eigen geurtje

Vers zweet is nagenoeg reukloos. Bij normale inspanning en goede ventilatie van de huid zal het wel even gaan duren voordat zweetlucht wordt opgemerkt. Onder de oksels hebben deze “gassen” een andere geur dan op andere warme plaatsen zoals de schaamstreek of de voeten. Dit komt voornamelijk door een andere samenstelling van de huid. Op sommige plaatsen worden bijvoorbeeld meer talg of huidschilfers geproduceerd dan elders. Ook gaan we aan we anders om met deze verschillende plekken.

Aantrekkelijk en afstotend

Een lichte lichaamsgeur is normaal en kan als prettig worden ervaren. Dit komt omdat er feromonen in zweet zitten die ons in staat stellen een bepaalde voorkeur te ontwikkelen voor deze persoon.

Bij mensen met een normale hygiëne en een goed gezondheid ruikt de directe omgeving doorgaans geen onaangename geurtjes. Dit komt omdat er een goede balans is tussen de verschillende bacteriën die op onze huid leven. Bij een onbalans van “goede” en “slechte” bacteriën kan een overmatige zweetlucht ontstaan die de meeste van ons (inclusief wijzelf) als vervelend ervaren.

Zweet, zoals het in de huid van een gezond mens wordt geproduceerd is dus vrijwel geurloos. Het zijn de omstandigheden op de huid die vaak vooral verantwoordelijk zijn voor de geurtjes.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: apr 22, 2018 @ 00:47

SaveSave